Pàgines

diumenge, 26 d’abril del 2020

Ballem a casa 40: El Ball de Cavallets de Sant Feliu de Pallerols

La Festa Major de Sant Feliu de Pallerols se celebra cada any entre mitjan de maig i mitjan de juny, coincidint amb la festivitat de la Segona Pasqua o Pasqua Granada, i els seus actes centrals tenen lloc entre el divendres anterior a la diada de Pasqua de Pentecostes i el dimarts següent.

Sens cap mena de dubte, però, l’element més destacat d’aquesta Festa Major, que pel què fa a la resta d’actes segueix l’esquema típic i tradicional de les Festes Majors de la Catalunya Vella, és l’esmentat Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa, la popular Mata-degolla. Aquesta dansa, tan curiosa com original, és considerada pels experts com un valuós document de la dansa tradicional catalana, i la seva implantació i l’origen que la motivaren ens resulten, avui per avui, totalment incerts i desconeguts.
Aquest ball, les primeres referències escrites de qual es remunten al segle XVIII, és el símbol de la celebració i, fins a cert punt, de la població en general. Tal com el seu nom indica, els elements que el protagonitzen són una mulassa, una parella de gegants i vuit cavallets que presenten l’original característica de ballar plegats. Durant l’any, la Mata-degolla només es pot contemplar les tres vegades que s’executa per la Festa Major. La primera és el dissabte de la Segona Pasqua, a partir de les cinc de la tarda, durant la cercavila, moment en que la música és interpretada per un violinista. Les altres dues ocasions per veure’l són a les ballades que tenen lloc el diumenge i el dilluns, a les sis, a la plaça de l’Església i a la plaça del Firal respectivament, ballades en què la dansa és acompanyada per una cobla
.
El Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa de Sant Feliu de Pallerols consta de quatre danses o moviments diferents anomenades ball Pla, Mata-degolla, Contrapàs i Sardana Curta. Tal com resulta evident, el segon dels moviments esmentats, la Mata-degolla, ha acabat donant nom al ball en general i fins i tot, en certa manera, a la Festa Major.



Aquí teniu una explicació del contrapàs:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada