Pàgines

diumenge, 10 de maig del 2020

Ballem a casa 54: Ball de Donzelles de Granollers

El Ball de Donzelles de Granollers arrenca d’una antiga tradició de la Confraria de la Immaculada Concepció, al segle XVI, que es dedicava a recollir diners per ajudar les noies amb poc recursos que s’havien de casar. La seva festa es celebrava el 8 de desembre, dia que donaven la dot a les noies.


Vídeo:


Vídeo de l'Esbart Dansaire de Granollers:



Descripció extreta de l'Inventari de Danses Vives:
El ball consta d'entrada, primer ballet, segon ballet i sortida. Té característiques de ball de gitanes o de carnaval.

L'entrada és com la comuna als balls de gitanes de la zona, on una filera de parelles executen diverses figures com poden ser els ponts, creuament, etc.

Primer ballet: amb punt de ball pla, avancen 3 compassos i reculen 3 compassos més; seguidament fan una volta amb la parella amb 6 compassos fent el ball pla i 6 compassos més per desfer-la. Tota aquesta part es repeteix però amb punt de galop, i per acabar es torna a repetir tot amb el punt de ball pla.

Segon ballet: amb punt pla de costat ballen 6 compassos de cara a la parella, i als compassos 7 i 8 fan rístol. Es repeteix. A continuació fan 2 compassos de ball pla a lloc de cara a la parella i amb 2 compassos més canvien de lloc amb la parella. Es fa un total de 4 vegades.

Sortida: les parelles, una darrera l'altre surten de la plaça caminant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada