Pàgines

dimecres, 17 de juny del 2020

Ballem a casa 92: Ball de Gitanes de Sant Celoni









Ball de Gitanes de Sant Celoni

El Dijous Gras marca l’inici del cicle de Carnaval i l’arribada del Carnestoltes a Sant Celoni, començant els balls de mascares, les inversions i la disbauxa sota el seu regnat. En aquest context, el Diumenge de Carnaval assistirem al Ball de Gitanes, element cabdal i que dóna un tarannà especial a la festa d’aquesta localitat. Més de 300 balladors i balladores -adults i infants- es concentren al Casal de l’Esplai de la Gent Gran per fer la cercavila pels carrers principals que els ha de dur al Carrer Major i d’aquest a la plaça de la Vila. Els més petits el dissabte i els grans el diumenge. La comitiva l’encapçala el capità de cavalls, un carruatge amb dos homes i el Vell i la Vella (dues persones disfressades d’avis); segueixen els balladors i balladores agrupats en dues colles: la del Ferro (adults) animada pels crits de Ferro!, i la del Filferro (la dels infants), amb el crit d’Ànsia! La colla de diablots, personatges grotescos, tanquen el seguici, els quals juguen amb la comitiva i el públic fent gresca i convidant a la xerinola i al desordre.

Arribats a la plaça, plena de gom a gom, assistirem a una representació carnavalesca i parateatral: el capità a cavall, demanarà permís a l’autoritat per iniciar la ballada, el qual li respondrà endavant les gitanes! Seguidament intervindran els diablots, el Vell i la Vella i a continuació es faran els balls. Des de l’any  2018, el Diumenge de Carnaval és de la Colla del Ferro; mentre que la Colla del Filferro es reserva el dia abans, des de 2017. Així, doncs, després del galop d’entrada, el qual marca l’entrada dels balladors a la plaça, lluïment i salutació al públic, tindrem: Entrada de Ball, Jota, Contradansa, Polca de Sant Celoni, Rumba, Farandola, Polca Nova i Vals; les quals poden ser substituïdes per coreografies o músiques noves; el galop de sortida clou la celebració amb el repicar dels picarols i els compassos, i acaba amb files de quatre parelles, llençada de barrets a l’aire i aplaudiments a músics i públic que ha seguit i acompanyat la ballada.

L’acompanyament musical va  a cura de la Cobla Principal del Ferro i Orquestrina del Filferro. A mitjan ballada té lloc la parida: la Vella surt a ballar amb el Vell i amb l’assistència dels diablots es posa de part, donant a llum un animal viu que cada any és diferent, i on si pot endevinar el simbolisme de la nova vegetació o cicle agrícola primaverenc per venir. El vestuari de balladors i balladores, inspirat en els vestits antics, incorpora sovint algun element relacionat amb el Carnaval. Els homes porten un barret de color granat amb ploma, pantalons i camisa blanca, un llacet al coll, americana negra i camalls amb picarols i cintes; les dones vestit de color blanc amb vions de color, mocador de Manila adornat amb motius florals, sabates negres i cintes o llaços al cabell. Ambdós toquen les castanyoles i cada any s’homenatja a balladors i balladores que fa 25 anys que ballen a plaça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada