Macià Sans al fons amb bastoners |
Fa més de dos anys membres de la colla Picacrestes vam saber que al Prat s'hi havien fet balls de bastons, i vam començar una aventura de recerca que no sabiem si reeixiria. I després de buscar antics balladors, músics, familiars i expertes, tenim el goig d'anunciar que a la ballada de Festa Major de Picacrestes que es farà el dissabte 28 de setembre a la Plaça de la Vila a les 17 hores hi presentarem quatre dels balls que s'havien ballat a partir dels anys trenta a la nostra població. Són la Somosara, la Marxa, els Nanos i la Llarga.
Durant la recerca hem sabut que Macià Sans Joanpera era fill de Maspujols on hi havia una colla bastonera. Es traslladà al Prat l'any 1931 i ensenyà els balls de bastons als joves que anaven a fer activitats d'esbarjo a la Parròquia, creant-se una colla que va ser força activa i feia sortides a d'altres poblacions.
En Macià Sans apareix també en aquesta foto |
El fill d'en Macià Sans, Adrià, conserva unes partitures escrites pel reconegut mestre Estalella, amb les músiques dels quatre balls de bastons recuperats. Diferents músics ens han ajudat a interpretar i tocar la música, com l'expert en música de ball de bastons Àngel Vallverdú, l'organista Montserrat Miracle, i els músics que toquen per la nostra colla Pau Rumbo, Oriol Aguayo i Jordi Ribas.
Pel que fa a les coreografies, el repte més difícil donada la quantitat d'anys que fa que no es ballaven aquests balls i la manca de documentació, hem pogut conèixer-les gràcies als antics dansaires Jordi Marcè, Aureli Pugès i Màrius Vilà.
També és d'agraïr la col·laboració de Glòria Casas a l'hora de trobar persones que poguéssin tenir informació per a entrevistar-les.
A la ballada de Festa Major d'enguany, a més de presentar els quatre balls de bastons del Prat, també ballarem danses d'altres poblacions i acabarem amb el ball del Tortell reconstruït fa dos anys per la colla.
Sortejarem un gran tortell per a recaptar fons per a poder seguir amb les activitats de la colla i convidarem a tothom a ballar el Patatuf del Baix Llobregat.
Aquí podeu veure el díptic de la ballada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada