diumenge, 31 de maig del 2020

Ballem a casa 75: Tornejants d'Algemesí




Tornejants d'Algemesí
Els Tornejants d’Algemesí és una de les danses que componen les processons de la Mare de Déu de la Salut, recentment declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. És una mena de dansa guerrera amb continguts cavallerescs i místics que posa en evidència les destreses i habilitats d’un grup de cavallers abillats amb pulcres vestits que juguen amb la gravetat al ritme de les tosques percussions d’un timbal. Aquesta dansa, iniciada al segle XVIII (tot fa pensar que va ser el 1747), és l’únic ball de la Mare de Déu de la Salut que, darrere de la Creu Major i davant del guió de la Mare de Déu, s’integra dins la part religiosa de la processó entre els seus assistents.

Són set dansaires els que executen els diversos balls, un dels quals és el patge, que és l’encarregat de santificar per davant de la resta aquell lloc per on després ha de passar la Dama a la qual protegeixen, la Mare de Déu de la Salut. També s’inclouen dins del ball els botargues i varers, així com els timbals que els acompanyen en les danses.

Els balls poden executar-se per un, dos, quatre o sis dansaires i els principals són: "Floretes”, "Sis puntes", "Magos" i "La Fuga" (ball més representatiu de la dansa). A més a més, també es ballen: "Carreretes", "Cadireta", "Crussà" i "Quatre Cares", sent combinables també “Tres i dalt”, “Tres a l’esquerra”, “Arrere a la punta” i “Arrere al mig”. La “Fuga”, el ball de major durada i bellesa, consta de les següents parts: passeig, torneig i cabrioles. Es balla amb sis dels dansaires. Recorda simbòlicament un torneig medieval i acaba amb una genuflexió reverencial davant del Guió de la Mare de Déu, com cadascun dels balls que realitzen, a excepció del “Sis puntes”.


Vídeo de La Fuga:




 Vídeo de La Floreta:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada