divendres, 22 d’abril del 2016

La Pavana de Vilanova (ball de bastons)



La pavana és una dansa cortesana apareguda a Europa pels volts del 1525, originària possiblement de Pàdua i que va estar de moda en molts països durant tot el segle XVI. Generalment de ritme binari i pausada, era una dansa de cerimònia o d'introducció a altres danses, sovint la gallarda i en menys ocasions el saltarello, amb els quals contrastava tant en tempo com en mètrica.

Ha originat diversos balls tradicionals als Països Catalans, on és una part integrant del ball de gitanes i de la dansa de Castellterçol. A la Catalunya Nova hi ha diferents modalitats de balls de bastons que duen aquest nom.

Els balls de bastons que s’anomenen pavanes es caracteritzen per què en un moment donat es pica a terra, de tal manera que es fa una reverència o homenatge a algú a qui es dedica el ball. Els balls de bastons de Vilanova apareixen documentats per escrit el 1771, i és de suposar que es ballaven de molt abans. La pavana de Vilanova es balla de forma pausada com és costum de ballar els balls de bastons en aquesta població.

A la Colla Picacrestes ens van ensenyar a ballar la pavana de Vilanova membres de la Colla Bastonera del Montserratí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada