dimarts, 19 de setembre del 2017

Per FM, els Balls de Bastons del Prat

Cada any la Colla Dansaire del Prat Picacrestes ballem els Balls de Bastons del Prat, enguany dissabte 23 de setembre a partir de les 5 de la tarda a la Plaça de la Vila.

Després d’una recerca que durà més de dos anys a càrrec de l'Aida Cortès, en Ferran Pugès i la Maria Marcè, amb l'ajut de la Glòria Casas, contactant amb antics dansaires i els seus familiars així com amb experts en música i dansa bastoneres, es va descobrir que Macià Sans Joanpera, fill de Maspujols (vora Reus), arribà al Prat el 1931 i hi introduí els balls de bastons ensenyant-los als joves que anaven a la Parròquia a fer diferents activitats d’esbarjo. Aquesta colla de bastoners va ser força activa, realitzant ballades i sortides a d’altres poblacions.
El fill d’en Macià, Adrià, aportà unes partitures manuscrites pel mestre Josep Estalella amb les quatre melodies dels balls recuperats. Pel que fa a les coreografies, es pogué parlar amb tres antics dansaires: Aureli Pugès, Màrius Vilà i Jordi Marcè.
La Colla Dansaire del Prat Picacrestes ha recuperat la coreografia de quatre balls: La Somosara, La Marxa, Els Nanos i La Llarga. Les tres primeres tenen una primera part molt similar en quant a música i igual en quant a coreografia, i una segona part on hi ha una evolució diferent. Hem utilitzat la primera peça, la Somosara, per anar caminant i entrar a plaça i sortir-ne al final. En Pau Rumbo ha adaptat la partitura per a gralles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada