dilluns, 26 d’agost del 2019

CercaDansa: Ball de Gitanes (La Bisbal del Penedès)

El Ball de Gitanes és un ball parlat de cintes.

A la Bisbal del Penedès hi ha referències d'aquest ball a principis del segle XX.

L'actual Ball de Gitanes es creà l'any 2017 amb l'objectiu de fer més viu, intens i ric el folklore de la vila de la Bisbal del Penedès (Baix Penedès).

El grup forma part del ball de gitanes propi de la zona, en què vuit components trenen i destrenen el pal, sostingut per un estaquirot.

Mentre salten, trenen i ballen, animen el públic des del paper de gitanes i gitanos. També fan els parlaments, plens d'humor, alegria i sarcasme, que s'adapten al context de la cercavila o espectacle.

El tipus de ball es diferencia d'altres de gitanes, com ara els del Vallès, perquè emulen les famílies o grups d'ètnia gitana que anaven als pobles de la contornada durant la festa major per tal d'aconseguir uns quants diners.

L'element original i diferenciador del ball de gitanes de la Bisbal és que, en l'actualitat, el ballen només dones, a diferència de l'estaquirot i els músics. La figura del gitano major, generalment un home, també és representada per una dona, la matriarca, que anima i dinamitza el ball.
Sens dubte, es tracta d'un ball de gitanes divertit i modern, però que no renuncia als orígens del folklore i cultura popular catalana.

Aquesta és una de les colles que participaran al CercaDansa 2019 el 21 de setembre al matí al Prat de Llobregat. Consulta tota la informació del CercaDansa i totes les activitats de Festa Major de Picacrestes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada