dimecres, 2 de març del 2016

Balls de bastons del Prat

Macià Sans al fons


Després d’una recerca que durà més de dos anys a càrrec de l'Aida Cortès, en Ferran Pugès i la Maria Marcè, amb l'ajut de la Glòria Casas, contactant amb antics dansaires i els seus familiars així com amb experts en música i dansa bastoneres, es va descobrir que Macià Sans Joanpera, fill de Maspujols (vora Reus), arribà al Prat el 1931 i hi introduí els balls de bastons ensenyant-los als joves que anaven a la Parròquia a fer diferents activitats d’esbarjo. Aquesta colla de bastoners va ser força activa, realitzant ballades i sortides a d’altres poblacions.
El fill d’en Macià, Adrià, aportà unes partitures manuscrites pel mestre Josep Estalella amb les quatre melodies dels balls recuperats. Pel que fa a les coreografies, es pogué parlar amb tres antics dansaires: Aureli Pugès, Màrius Vilà i Jordi Marcè.
La Colla Dansaire del Prat Picacrestes ha recuperat la coreografia de quatre balls: La Somosara, La Marxa, Els Nanos i La Llarga. Les tres primeres tenen una primera part molt similar en quant a música i igual en quant a coreografia, i una segona part on hi ha una evolució diferent. Hem utilitzat la primera peça, la Somosara, per anar caminant i entrar a plaça i sortir-ne al final. En Pau Rumbo ha adaptat la partitura per a gralles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada