dilluns, 11 de maig del 2020

Ballem a casa 55: Ball de Bastons de Montblanc








Ball de Bastons de Montblanc

La primera referència documental de la qual es té notícia és una actuació del ball de bastons de Montblanc a Barcelona de l'any 1734.

Les característiques primordials dels balls de bastons de la Conca de Barberà són l'absència de faldellí així com de camalls amb cascavells als turmells, cosa que és poc freqüent en l'àmbit bastoner català. 

Coreogràficament parlant, allò que caracteritza aquesta família és l'anomenat clos. Es tracta d'una seqüència de tres cops que es donen per rematar els dos darrers compassos al final d'una frase de la música. En aquest moment, té una importància cabdal la funció de cada component del ball, ja que cada bastoner s'anomenarà dreter o esquerrer (picador o parador a Cambrils) depenent dels moviments que porti a terme en el moment d'executar el clos. Més encara, cadascun d aquests personatges portarà els complements de la roba (faixa, mocadors, viu als pantalons i vetes de les espardenyes) vermell o blau si fa una funció o altra. 

S'ha conservat l'antic costum de ballar amb bastons fets de raigs de carro. 

No salten seguint el ritme de la música mentre s'executa l'exercici bastoner, cosa, d'altra banda, ben lògica atès que no hi ha la necessitat de fer dringar uns picarols situats als turmells com passa en tants altres indrets. 

Extret de "El ball de bastons a les comarques de Tarragona" d'Àngel Vallverdú

La majoria dels balls que fa la colla actual són els mateixos que s'han fet tota la vida a la vila. Alguns d'ells són: la Marxa Llargala Marxa del Cargolla Marxa dels Soldatsla Secales Dones, el Sant Joan, la Reverència, el Pere qui té son, els Escurçons, el Perico, la Tral·lara, l'Hereu Riera, els Jueus, els Tres Tambors, la Xupina, la Trumfa, el Tres i Clos, l'Indiot.... També hi ha alguns balls de nova creació com per exemple el Vilasalva, el Pasqualé (en homenatge a un membre de la colla desaparegut en accident) o el Pagès (de Josep Jàvega).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada