dissabte, 17 d’agost del 2019

CercaDansa: El Ball de Mossèn Joan de Vic (Reus)


El ball o dansa de Mossèn Joan de Vic és una de les manifestacions festives més singulars del seguici reusenc. La primera referència és una descripció del 1792, que depenia del gremi de sabaters. Les darreres notícies són de mitjan segle XIX i es va recuperar el 1983. El ball de Mossèn Joan de Vic és una manifestació única en el seu gènere i és de caire satíric.

Malgrat el seu nom, aquest ball no fa referència a cap personatge de l'església. Mossèn vol dir cavaller, i correspon a un noble que va a lluitar contra els moros i que acaba morint; a més, en aquest cas, la família no té prou diners per enterrar-lo. Mossèn Joan de Vic representa el contrari de l'heroi triomfant que torna de la batalla.

Actualment, els balladors porten una indumentària basada en les descripcions del s. XIX: el mossèn porta mitra i bàcul i els balladors porten un escut rodó i un bastó curt, que representen l'espasa i l'escut de la batalla. 

La lletra que acompanya la música del ball és la següent:


D' on veniu vós ara,
mossèn Joan de Vic;
d'on veniu vós ara
tan trist i afligit?
- De la guerra!
Què hi feieu a la guerra,
mossèn Joan de Vic,
què hi feieu a la guerra
tan trist i afligit?
- Peleiava!
Amb qui peleiàveu?
- Amb els moros!
Mireu que us mataran.
- Que m'enterrin!
 
 


Aquesta és una de les colles que participaran al CercaDansa 2019 el 21 de setembre al matí al Prat de Llobregat. Consulta tota la informació del CercaDansa i totes les activitats de Festa Major de Picacrestes!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada