dimarts, 17 de març del 2020

Ballem a casa 2: La Castanya del Pallars

A la comarca del Pallars es localitza el Ball de la Castanya. Consisteix en una rotllana de parelles encarades que ballen la primera part sense moure’s de lloc. A la segona part els balladors piquen amb les mans a les seves cuixes, a les pròpies mans i a les del company o companya. A la darrera part els balladors, donant una volta, canvien de parella. El ball acaba quan es retroba la primera parella. S’acompanya amb la lletra:

Vora el foc tinc la mainada
Que castanyes fa torrar,
Quan estiguin bufadetes
El gatet hi jugarà

La castanya reinflada
Pega bot i surt del foc,
Qui té la sort d’agafar-la
No ha d’anar a plegar a l’hort

(Descripció de l'Esbart Català de Dansaires)



Música a piano pensada per assajar:


Aquí hi teniu la música del Sac de Danses:






Descripció de les evolucions:



POSICIÓ INICIAL: 
Doble cercle de parelles encarades. Nois a dins i noies a fora. Mans a la cintura (similar al Patatuf explicat a Ballem a casa 1).

Si som dos o poques parelles, no cal fer el canvi de parella.

MOVIMENT: 

En la primera frase musical puntegem amb el peu dret al davant mentre piquem de mans i el tornem a lloc, puntegem amb el peu esquerre al davant mentre piquem de mans i el tornem a lloc, i tornem a fer el mateix puntejant amb el dret i acabem amb peus junts i aixecant un temps els talons.

Repetim l'evolució en repetir-se la primera frase musical.

En la segona frase musical, piquem amb les dues mans a la falda, piquem les mans entre elles i piquem les dues mans amb la parella, dues vegades.

Finalment girem amb la parella agafant-nos del braç dret i girant en sentit horari, i acabada la volta les noies (la rotllana de fora) passa a posar-se al davant de la parella de la seva esquerra.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada