divendres, 20 de març del 2020

Ballem a casa 5: El Carnestoltes del Prat de Llobregat

El Carnestoltes del Prat és una dansa que es feia en cercavila fent capta per les masies i cases adinerades del Prat fins a mitjans del segle XIX. Entre el 1900 i el 1902, la colla Els Bajarts la tornà a ballar. I als anys 50 es recuperà la dansa amb la col·laboració de l'Ajuntament del Prat, antics dansaires, i experts en dansa i música tradicional.

L'any 2011, després de 108 anys, la Colla Dansaire Picacrestes del Prat a recuperar la cercavila amb El Carnestoltes pels carrers del Prat.

Es balla amb castanyoles, i per tant tenim un altre element que podem construir per a ballar! Si voleu hi podeu penjar cintes de colors com es fa a la dansa. També podeu utilitzar picarols que en dringar seguiran el compàs de la música!


Aquí hi teniu un vídeo de El Carnestoltes del Prat:




La música gravada per l'Escola d'Arts en Viu del Prat:

Les músiques de les danses tradicionals: hi podeu buscar El Carnestoltes i reproduir-lo!




Música a piano pensada per a assajar:


EVOLUCIONS:

Anem saltant (pas de galop) començant pel peu dret i amb els braços alçats tocant les castanyoles cada compàs que toca el peu dret al terra. Avancem amb la nostra parella al costat fins que ens saludem inclinant el cap lleugerament i ens separem les dues files canviant de direcció passant per fora i tirant enrere, ens tornem a saludar amb la parella i tornem a canviar de direcció passant per dins fins que s'acaben les dues primeres tirades de música, que en el darrer compàs ens girem cara la parella i posem els peus junts.

Avancem cap a la parella saltant amb el peu dret, l'esquerre i peus junts (i les corresponents tres picades de castanyoles) i retrocedim saltant amb el peu esquerre, peu dret i peus junts (i tres picades de castanyoles). Repetim l'evolució.

Avancem primer amb el peu dret i girant el cos cap a la dreta fins arribar a la posició de la nostra parella i voltem cap a l'esquerra fent una volta i mitja fins acabar amb peus junts encarats a la parella, saltant en 7 temps (amb les corresponents 7 picades de castanyoles). Tornem a passar de la mateixa manera per arribar a la posició inicial.

Repetim les dues evolucions, avançar i retrocedir dues vegades i passar per anar i tornar a lloc.

En tornar a sonar la primera part de la melodia repetim tot el ball. Cap al final ja veureu que les darreres avançades i passades són més ràpides! En anar finalitzant, algú ha de cridar "Visca el Prat" i tothom qui balleu responeu "Visca!" alçant els braços a l'aire.


Tutorials per a construir castanyoles amb material reciclat:

Explicacions i imatge en PDF

Vídeos tutorials:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada