dissabte, 21 de març del 2020

Ballem a casa 6: L'Hereu Riera

L'Hereu Riera és una cançó tradicional arreu dels Països Catalans de la qual en trobem diferents versions, a les Illes Balears, al País Valencià i al Principat. Existeix una versió recollida a Osona recollida pel GRF d'Osona a la mateixa comarca, molt semblant a la melodia valenciana.[1] És al Principat on sembla que la lletra s'ha adaptat a una melodia de dansa ternària com a recurs mnemotècnic, havent d'afegir una tornada no textual taratlejada per a quadrar síl·labes amb la melodia.
La cançó va unida a una llegenda originada, segons s'explica, a la localitat de Caldes de Malavella, a la comarca de La Selva.


A la Viquipèdia en trobareu molta més informació!

Un dels passos per saltar damunt la creu, el ball pla creuat saltat:


I un dels passos més habituals per a la primera part, el ball pla:



I aquí diferents maneres de fer aquest ball:


I aquí teniu la música:
I la música amb lletra:
La partitura:


Evolució:
Ballem amb dos bastons en forma de creu (o qualsevol altra cosa que ens faci servei i marqui la creu). Podem fer punt de ball pla al davant de la creu la primera part, i la segona part de la música fem el punt de ball pla creuat saltat damunt la creu, començant amb el peu dret sobre el quadrant superior esquerra, peu esquerra dins del quadrant inferior esquerre, peu dret dins el quadrant inferior dret i peu esquerra dins el quadrant superior esquerre, peu dret dins quadrant inferior dret, peu esquerra dins quadrant inferior esquerre i ja tornem a començar amb el peu dret dins el quadrant superior esquerra.

Mireu el vídeo que és menys complicat del que sembla.

Cada cop que comença la primera part de la música podem fer una volta poc a poc sobre nosaltres mateixos mentre fem el ball pla i desplaçar-nos a un altre costat de la creu per a fer la segona part. Així anirem fent la volta a la creu.

Aquí hi teniu un repte per ballar l'Hereu Riera de l'Esbart d'Olot!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada