dilluns, 16 de març del 2020

Ballem a casa 1: El Patatuf del Baix Llobregat

Mentre som a casa, què millor que ballar una mica i aprendre algunes danses tradicionals? És una bona manera de compartir una estona grans i petits, fer exercici i aprendre de les nostres tradicions!!

Comencem amb una dansa ben nostrada! Es tracta del Patatuf del Baix Llobregat. El Patatuf és una dansa de canvi de parelles, que servia per a conèixer gent. S'extén en diferents variants des de la costa del Maresme a la del Tarragonès, i aprendrem la que tradicionalment s'ha ballat al Baix Llobregat.


Us mostrem un vídeo d'una ballada de la Colla Picacrestes, en què convidem tothom a ballar:


Aquí hi teniu la música:

Aquí teniu la partitura, que és ben senzilla i potser la podeu tocar:

Si us animeu a tocar amb el flabiol aquí us expliquen com fer-ho:



Evolucions (podeu seguir el vídeo):

POSICIÓ INICIAL:
Dues rotllanes, concèntriques de parelles encarades: les noies a l'exterior amb les mans a les faldilles, i els nois a l'interior amb les mans a la cintura.

Si som pocs, no cal fer el canvi de parelles. I si tenim dansaires molt petitons, podem fer-ho en rotllana, fer les picades i puntejos i després saltar seguint la rotllana.

Si convé la persona més alta pot fer de noi i la més baixa de noia (serà més fàcil fer la volta), i dur tothom les mans a la cintura si no duem faldilles.


MOVIMENT:
En la primera frase musical, fem tres picaments de mans inclinats a la dreta, una pausa i tres picaments inclinats a l'esquerra.

En la segona frase, puntegem primer amb el peu dret al davant, al lloc, al davant i al lloc. Puntegem després amb el peu esquerre al davant, al costat i peu junts.

En la tercera frase, cada parella es dóna les mans i el noi fa fer un rístol (volta) per sota els seus braços a la noia en sentit horari punteja amb el peu dret i es miren i després en sentit contra horari punteja amb el peu dret i es tornen a mirar.

En la quarta frase ens agafem els braços drets, fem una volta completa en sentit horari i els nois (els de dins) es queden al seu lloc i les noies (les de fora) un cop han finalitzat la volta segueixen saltant fins quedar al davant del noi que tenen a la seva esquerra. Així hem fet el canvi de parelles i torna a començar la dansa.

(Evolucions basades en El Galop de El Sac de Danses)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada