dimecres, 18 de març del 2020

Ballem a casa 3: La Maniera

El Ball de la Maniera:

Joan Amades explica que aquesta cançó-ball -anomenat normalment com "ball de la maniera"- és una variant del ballet "La francesa" o "La franceseta" i que a la Garrotxa havia estat ballet típic de molí. De fet, mèunier en francès és "molinera".

La versió de la cançó més coneguda és la que va repopularitzar el grup Ara va de bo l'any 1972, al disc "Cavallet de cartró":

"És el ball de la maniera,
pel davant i pel darrere;
és el ball de la maniera,
pel darrere i pel davant.
Estira, estira, estira la cama,
arronsa, arronsa, arronsa el peu".


També va ser recollida a Beget durant els anys 1976-1977 per Amadeu Rosell i Jaume Arnella i publicat posteriorment a Les Cançons de BegetS'obre en una finestra nova

"La ficié de la Meniera,
quin deu ser de barricà,
por el fin se ve la jamba
quan comença la polcà.
Noia, noia, tira la cama,
noia, noia, tira el peu;
tira, tira, tira la jamba,cama i cuixa i tot arreu". 

(Informació de cantut)


Aquí teniu el ball interpretat pels Fadrins de Vielha:

I la partitura:






Aquí teniu la música del Sac de Danses, que tot cal dir-ho va força rapideta...

 
Per si de cas sempre teniu aquesta versió força lenteta per agafar el pas, i després podeu ballar la més ràpida. Fins el minut 1:07 no comença la música per a ballar!



EVOLUCIONS:
Ens agafem de mans amb la parella al nostre costat, com és costum a la dreta la noia i a l'esquerra el noi. La noia passa el braç esquerre pel davant i agafa la ma esquerra del noi. El noi passa el braç esquerra per sota el dret de la noia i li agafa la ma esquerra. Mireu el vídeo que és més fàcil del que sembla...

La primera part de la cançó fem un passeig amb un pas de tres caminat (si us animeu podeu saltar una mica!) primer amb el peu de fora (la noia el dret i el noi l'esquerre) i mirant endavant i després el peu de dins girant-nos una mica cap a la parella. Les parelles van avançant en sentit contra-horari.

Quan arriba la tornada d'estira, estira, ... espolsem el peu de fora endavant dues vegades i amb tres passes girem cap a l'altra banda sense deixar anar la parella i espolsem l'altre peu dues vegades (que tornarà a ser el de fora), tornem a girar amb tres passes i repetim les espolsades mirant endavant i enrere.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada