dijous, 19 de març del 2020

Ballem a casa 4: el Virolet

El Virolet és el nom d’una cançó sobre la que s’aplica alguns moviments de ball de bastons. De fet, com a ball de bastons és senzill però complet. Això permet que pugui ésser ballat per bastoners que s’acaben d’iniciar picant bastons o bé que pugui ser ballat per nens de poca edat.

Podeu ballar amb la música o bé aprendre-us la cançó. 

Una de les variants de la lletra diu així: 

Virolet, Sant Pere 
Virolet Sant Pau 
La caputxa us queia,
la caputxa us cau

Nenes i bastons; 
canyes i fadrins,
Visca les ballades
del barcelonins.

(Extret de l'Esbart Català de Dansaires)

Podeu trobar informació més complerta sobre El Virolet a La Teiera.


Aquí teniu en exemple de Ball de Bastons El Virolet:


Aquí teniu la música del Sac de Danses. Penseu que no té introducció i amb el primer compàs ja toca picar. Una solució per començar a temps és començar la primera tirada a lloc, cara la parella, amb els dos bastons 'contents', és a dir arrepenjats a les nostres espatlles, i anar pujant les puntes dels peus i baixant-los seguint el ritme. Els bastons, sempre que no estem ballant, han d'estar 'contents' per evitar accidents...
 

Amb el Virolet introduïm un aspecte que sovinteja les danses tradicionals, que són diversos elements, en aquest cas els bastons. Així podem buscar o crear-nos uns bastons amb allò que tinguem a mà (cartró de rotlles de paper de cuina, palets xinesos, o si cal piquem de mans). Els balls de bastons sovint es ballen amb picarols, si tenim alguna mena de picarol que ens ajudi a afegir música al ball, perfecte! Hem de pensar que el so de picarols i bastons, forma part de la música, i si al damunt cantem, estem fent una manifestació tradicionals ben complerta, ballant, tocant i cantant alhora!

Aquí teniu la partitura, que és força senzilla:




EVOLUCIONS:

Aquest ball el podem adaptar a la nostres circumstàncies: si som dos, podem fer el pas bàsic, si en som quatre, les evolucions amb dues parelles, i si en som vuit, tot el ball.

El moviment bàsic dura quatre temps: 
1- Piquem amb els dos bastons a terra
2- Piquem el bastó dret sobre el nostre bastó esquerre
3- Piquem el bastó dret sobre el bastó dret de la parella que tenim al davant
4- Piquem el bastó esquerre amb el bastó esquerre de la parella que tenim al davant

Cada evolució pot durar 8 moviments bàsics.

Si som dues persones balladores, podem practicar el moviment bàsic, i afegir-hi dificultat: anar alçant i picant amb els peus a terra (amb la picada 1 piquem el dret, amb la 2 l'esquerre, i així anar fent). Fins i tot podem ballar saltant. 
Podem picar desplaçant-nos juntament amb la nostra parella (cap a una banda o endavant i enrere)
Podem picar mentre anem girant amb la parella.

Si som dues parelles balladores, podem fer un quadrat, i tindrem una parella al davant i una contraparella al costat. Així podrem fer el moviment bàsic una vegada amb la parella, i una vegada amb la contraparella, per tornar a picar amb la parella i anar seguint. 
Podem fer aquesta evolució avançant endavant.

Podrem fer la segona evolució consistent encarar-se en diagonals, i partirem del mateix moviment bàsic. Ben coordinats una diagonal comença picant per dalt amb la parella i l'altra per baix, i després piquen a l'inrevés, els que picaven per dalt per baix i viceversa. Per complicar-ho una mica, podem fer aquesta evolució i alhora anar girant tot el quadre de balladors. El desplaçament és en sentit contra horari, i cal vigilar que cada ballador acabi la tirada de música en el mateix punt on l'ha començat. I també podem picar amb els peus alternativament començant pel dret o saltar, igual que si som dues balladores.

Si som quatre parelles no estem gaire confinats, però podríem afegir la tercera evolució: les picades igual que la resta del ball. Les primeres picades amb la parella inicial, però el segon bloc de les picades és fet pels extrems entre ells i els mitjans entre ells (mireu el vídeo, no és tan complicat com sembla...)

 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada