diumenge, 22 de març del 2020

Ballem a casa 7: El Punxonet de Tortosa


BALL DEL PUNXONET de Tortosa 

S'anomena "Ball del punxó o del punxonet" pel gest que fan els balladors a l'aixecar el dit Índex de cada mà mentre ballen.  
El Ball del Punxonet és ballat en dues fileres de balladors que ballen alternativament. Primer ho fa una de les fileres, que com qui diu ensenya els passos als balladors de l'altra. Continua la segona filera i així ho fan alternativament fins que acaben tots plegats ballant alhora i disposats només en una filera. 
És una dansa força senzilla d'evolucions que permet que pugui ser ballada fins i tot pels més petits.
(Informació de l'Esbart Català de Dansaires)

Un vídeo del Punxonet:


La música del Ball del Punxonet:



Evolució:

Dues fileres encarades per parelles. La primera tirada amb mans a la cintura anem doblegant els genolls alternativament i remenant una mica el darrere.

En acabar la primera tirada tothom aixeca els dos dits mirant cap a si mateix en forma de "punxonets". La filera de la dreta avança cap a la parella amb peu dret, esquerre i punteja amb peu dret mentre se saluden la parella inclinant-se. Retrocedim tirant enrere el peu dret que el teníem puntejant, esquerre i peus junts. Puntegem saltant i comencem posant a terra el peu dret i puntejant amb l'esquerra, i anem puntejant saltant alternativament fins a l'onzena vegada (amb la pausa de la música) que ens quedarem amb el peu esquerre puntejant un temps i seguirem amb el dret, esquerre i peus junts.

Després és el torn de la filera de l'esquerra de visitar la parella i fer tota l'evolució, hi tornarà la filera de l'esquerra i la de la dreta, i la darrera tirada la primera part visitarà la filera de la dreta la seva parella i després puntejarà tothom la part saltada i en acabar se saludaran les parelles.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada