dilluns, 1 de juny del 2020

Ballem a casa 76: Ball dels Arquets d'Ontinyent



Ball dels Arquets d'Ontinyent

A Ontinyent són molts els balls processionals i les figures al·legòriques i representatives que tradicionalment participaven en les processons del Corpus Christi i de la Puríssima.

Aquestes representacions —segons ens demostren els documents de l’Arxiu Municipal d’Ontinyent—, es remunten al segle XVI, quan el Corpus era la celebració religiosa més important de l’antiga vila reial. A poc a poc, però, i per diverses circumstàncies, anaren desapareixent, fins que, a partir dels anys 30 del segle XX, només se’n guarda memòria dels Gegants i Cabets. Després d’un seguit d’aparicions i reaparicions, reconstruccions i recuperacions, hui són sis els balls tradicionals  que participen en aquestes processons: els Cabets, els Gegants, els Arquets, la Veta, els Cavallets, els Pastorets i la Moma.

Aquesta dansa és possiblement la més fidel a les robes i melodies de l'Ontinyent de principis del segle XX. Es tracta d'un ball d'«holandeses» que en època barroca representava gents d'altres territoris europeus amenaçats pel protestantisme i que, teòricament, volien conservar la creença catòlica. Així, s'educava en la fe contra-reformista a uns veïns habitualment analfabets. S'ha considerat que les formes actuals d'aquesta dansa provenen d'una reforma feta en els anys 20 del segle passat, i que la música va ser retocada pel mestre Rafael Martínez Valls. Ara mateix, és dansada pels alumnes del Col·legi Públic Bonavista d'Ontinyent.


Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada