divendres, 12 de juny de 2020

Ballem a casa 87: La Disfressada de Sant Vicenç dels HortsLa Disfressada de Sant Vicenç dels Horts té els seus orígens al segle XVI. 
Com el seu nom indica, la Disfressada està relacionada amb els costums del Carnaval. En un principi aquesta dansa només es ballava durant aquesta festa, però amb el temps transcendí en altres dates del calendari.

El ball el constitueixen deu tipus d passos diferents: l’espolsada, el carrenxec, la passatgera voltada, el llancer, el Contrapàs, la cadena, el molinet, la  contradansa, la sardana i el galop.

Prèviament a la dansa, el Capdanser, anomenat també “volant”, saludava a les autoritats i els dirigia un discurs que acostumava a ser sempre el mateix. Tot seguit s’iniciava el ball. Aquest personatge portava un ample barret de copa que sostenia amb la mà enlaire durant les seves evolucions. Sempre que la resta de dansaires feien rotllana, el capdanser se situava al mig voltant en sentit invers als altres, amb el barret novament alçat. 

En l’actualitat, aquesta dansa es balla  després de la rua de Carnaval, i els balladors són els participants de les diferents comparses. L’Esbart Vicentí és l’encarregat d’organitzar el ball de La Disfressada.

Cap comentari:

Publica un comentari