divendres, 5 de juny del 2020

Ballem a casa 80: Les Danses de Vilanova



Les Danses de Vilanova

La notícia més antiga sobre les Danses de Vilanova la podem trobar a l’obra anònima titulada Los Misterios de Vilanova, editada l’any 1851.

És, potser, el ball més selecte i delicat dels ballets populars catalans recollits fins avui. La seva tonada, duna línia melòdica altament exquisida i els seus moviments, graciosos i elegants, li donen un caient de distinció senyorívol impropi dun ball popular. 

Té la curiosa peculiaritat de ballar un home amb dues dones, cas únic en els balls populars catalans, si bé es troba en altres danses forasteres de saló.  

Havia estat ballat a Vilanova i la Geltrú els tres dies de Carnestoltes, enmig de la plaça. El ballaire convidava les dues balladores que desitjava per companyes i, un cop aquestes havien acceptat, les anava a cercar a llur casa, primer luna i després anava amb aquesta a casa de la segona. No era pas motiu denuig per part de les balladores ocupar el segon lloc en anar-les a cercar.

La Dansa consta de dues parts: La primera, tota cerimoniosa i delicada, que constitueix la part pròpia i essencial del ball, i la segona, formada per un galop alegre i esbojarrat, molt en caràcter per ésser ballat per Carnestoltes. La segona part del ball, sense estar mancada de mèrit, no arriba en molt a la gràcia i valor de la primera, i es veu ben bé que hi és afegida; afegit que devia fer-se, segurament, en prendre les Danses un caràcter carnestoltesc.

 (Informació de l'Esbart Català de Dansaires)


Vídeo de Vilanova per Carnestoltes:



Vídeo de l'Esbart Català de Dansaires:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada